Wpis

poniedziałek, 14 maja 2012

Kwaśne słodkości.

Przyszła wiosna, czyli czas na świeże smaki. Nadszedł więc czas na tartę rabarbarowa i krem cytrynowy. Świeże i w miarę lekkie słodkości, które zaskakują kwaskowatością. Ja należę do tych, którzy raczej lubią intensywnie słodkie, przesycone czekoladą desery ale tu sama siebie zaskoczyłam. Ten drugi kwaśny smak jest boski!

 

Tarta rabarbarowa - dla Agi i siostry Asi

 

Potrzebujesz:

1 kruche ciasto zgodnie z przepisem podanym przy serniku

5 łodyg rabarbaru

½ torebki cukru waniliowego

4 łyżki cukru brązowego

1 żółtko

100 ml śmietany 30%

3 łyżki cukru białego

2 łyżki mąki

garść płatków z migdałów

4 łyżki cukru pudru

 

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę na tartę. Pokłuj je widelcem i wsadź na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 C.

Przez ten czas obierz rabarbar i pokrój go na 2 cm paski. Wrzuć je na patelnię z odrobiną tłuszczu (masła) i posyp brązowym cukrem. Smaż aż osiągniesz konsystencję drzemu, czyli chodzi o to, by nie wszystkie kawałki stały się mazią. Zdejmij patelnię z ognia.

W kubku wymieszaj śmietanę, żółtko, mąkę i cukier biały i zmieszaj to z zawartością patelni. Całość wlej na wcześnie podpieczone ciasto, posyp migdałami i wsadź do piekarnika na 20 minut.

Po upieczeniu tartę poprusz przez sitko cukrem pudrem - tak ze 3 warstwy.

 

Podawaj z bitą śmietaną i/lub lodami waniliowymi.


Krem cytrynowy z biszkoptem i pomarańczą w karmelu - dla Dominiki

(na 4 małe porcje)



Potrzebujesz:

2 cytryny

2 żółtka

100 g cukru

45 g masła

naparstek wody z kwiata pomarańczy

4 biszkopty (najlepiej domowej produkcji)

1 pomarańcza

łyżka masła

3 łyżki cukru brązowego

 

W bain marie roztop najpierw masło. następnie zmieszaj je z sokiem z 2 cytryn i startą skórką z nich, żółtkami i cukrem. Gotuj przez 15 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie odstaw i dodaj jeszcze wodę z kwiata pomarańczy.

Pomarańczę obierz i pokrój na dużą kostkę. Wrzuć ją na patelnię z odrobiną masła i brązowym cukrem. Smaż na dużym ogniu przez 5 minut.

Do małych naczyń o średnicy niewiele większej niż biszkopty, ułóż na dno te właśnie biszkopty, które następnie może skropić sokiem z cytryny. Kolejną warstwą są kawałki pomarańczy w karmelu a ostatnią krem z cytryny.

Pozostaw do zestygnięcia około 2 godziny.

 

Smacznego!



Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
ninalalala
Czas publikacji:
poniedziałek, 14 maja 2012 09:42

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa